Nieuws

OV en het coronavirus

Reis alleen als het noodzakelijk is, ga niet onnodig op pad

Laatste update: woensdag 24 maart 2021 13:45

Voor heel Nederland geldt vanaf dinsdag 15 december 2020 een strengere lockdown om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De overheid roept iedereen op om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet onnodig op pad te gaan. Dit betekent dat deze oproep ook geldt voor het openbaar vervoer.

Op 20 januari 2021 heeft de overheid aanvullende maatregelen aangekondigd. Hierbij is aangegeven dat het openbaar vervoer ook na invoering eventuele avondklok beschikbaar blijft voor noodzakelijke reizen. 

Als er bijzonderheden zijn in het OV als gevolg van de maatregelen, zullen we die hieronder vermelden.

Statement OV-NL

Openbaar vervoer blijft beschikbaar voor noodzakelijke reizen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de overheid 20 januari aanvullende maatregelen aangekondigd. Naar aanleiding van deze aanvullende maatregelen geldt voor het openbaar vervoer het volgende.

Het OV blijft overdag en in de avond, ook na het ingaan van de avondklok, beschikbaar voor reizigers die een noodzakelijke reis moeten maken. De verantwoordelijkheid om te bepalen of een reis voor en na het ingaan van de avondklok wel of niet noodzakelijk is, ligt bij de reiziger. Pedro Peters, voorzitter OV-NL: “Wij doen een nadrukkelijk beroep op onze reizigers om zich te houden aan alle maatregelen van het kabinet.”

De onderstaande regels gelden nog steeds: 

 1. Draag een mondkapje: in alle voertuigen is dat verplicht. Ook op perrons en bij haltes is het dragen van een mondkapje verplicht;
 2. Reis alleen als het echt nodig is;
 3. Reis niet als je verkoudheidsklachten hebt;
 4. Geef elkaar de ruimte.

OV en het coronavirus per OV-bedrijf

Nieuwe dienstregeling 2021

Los van de huidige maatregelen in de dienstregeling door corona, wijzigen jaarlijks de dienstregelingen van alle OV-bedrijven op hetzelfde moment. Voor de nieuwe dienstregeling van 2021 gaat dat anders. In een apart bericht houden we deze wijzigingen voor je bij. 

Bijzonderheden naar aanleiding van corona

Arriva

In de verschillende regio's van Arriva zijn aanpassingen in de dienstregeling. 

Arriva Achterhoek/Rivierenland

Bus

De bussen van Arriva in de Achterhoek en Rivierenland rijden vanaf 1 maart de normale dienstregeling. Bijna alle scholierenlijnen gaan weer starten vanaf 1 maart. Alleen scholierenlijn 665 in Rivierenland rijdt nog niet. 

Trein

Op de Vechtdallijnen blijft de huidige dienstregeling gelden, dat betekent dat er twee keer per uur een trein rijdt. In de reisplanner van Arriva staan de exacte vertrektijden. Let op: de spitsritten starten voorlopig nog niet op. Kijkend naar het reizigersaanbod wordt besloten wanneer de spitsritten wel van start gaan. In Achterhoek/Rivierenland blijft de treindienstregeling ongewijzigd.

Buurtbus

De meeste buurtbussen in de Achterhoek en Rivierenland gaan weer rijden vanaf 8 maart 2021. Alle 30 buurtbussen zijn inmiddels conform de coronarichtlijnen voorzien van een kuchscherm, speciale extra ventilatie en een extra filter. Een aantal buutbusverenigingen starten nog niet op. Zij nemen later een besluit wanneer weer te gaan rijden. Het gaat daarbij om de lijnen 267 (Maasdriel), 268 (Zaltbommel), 260, 261 en 262 (West-Betuwe) en in de Achterhoek lijn 195 en 197. Als alternatief is voor bovenstaande lijnen een belbus beschikbaar. Op de site van Arriva staat hoe het reserveren van een belbus werkt in Gelderland.

Arriva Flevoland

Vanaf maandag 8 februari rijdt Arriva een vakantiedienstregeling. Dit betekent dat er weer meer bussen rijden. De stadsbussen rijden op werkdagen overdag een halfuurdienst. In het weekend rijden de bussen volgens de normale zaterdag- en zondagdienstregeling. Scholierenlijn 612 rijdt ook weer.

Vanaf 1 maart 2021 rijden de buurtbussen (lijn 9 en 10) in Lelystad weer. De buurtbussen rijden alleen op werkdagen van 7.00 uur tot 20.00 uur.

Arriva Friesland

Vanaf zondag 21 maart wijzigt de busdienstregeling in Friesland. De aanpassing van de dienstregeling betekent dat we niet meer volgens de huidige vakantiedienstregeling gaan rijden. We rijden een nieuwgemaakte dienstregeling. Dit betekent dat we 90% van het normaal aantal ritten rijden. 

In samenspraak met de buurtbusverenigingen is besloten dat alle buurtbussen in Friesland vanaf maandag 1 maart weer rijden. Ze rijden daarbij een normale dienstregeling.

Arriva Limburg

De streekbussen rijden een normale dienstregeling. De buurtbussen rijden volgens de dienstregeling die geldt vanaf 21 februari 2021.

Arriva Noord Brabant

In West- en Oost-Brabant rijdt Arriva vanaf zondag 28 maart 2021 volgens de normale dienstregeling in plaats van de vakantiedienstregeling. Dat betekent dat ze op veel lijnen meer ritten gaan rijden. Tegelijkertijd zijn zij genoodzaakt, vanwege het totaal aantal teruggelopen reizigers, ons aanbod op enkele lijnen en/of in bepaalde perioden te versoberen. Zo worden een aantal trajecten ingekort en een enkele keer wordt tijdens rustige momenten het aantal ritten verminderd of vervalt een lijn. Check alle wijzigingen hier.

Wij passen regelmatig onze dienstregeling aan op de vraag van onze reiziger. Plan je reis daarom altijd voor vertrek en houd berichten in de pers, in de bussen en op onze website in de gaten. Alle wijzigingen zijn vanaf vrijdag 25 maart in de digitale reisplanners verwerkt.

Buurtbussen rijden sinds 1 maart 2021 volledig

De buurtbussen in Oost- en West Brabant rijden sinds 1 maart 2021 weer volledig. De Buurtbussen zijn aan het begin van het jaar al voorzien van de nodige extra maatregelen zodat ze weer veilig ingezet kunnen worden.

Connexxion

OV Regio IJsselmond

De bussen van OV Regio IJsselmond rijden sinds 28 februari 2021 de normale dienstregeling. Op die datum is er wel een nieuwe dienstregeling ingegaan. In de basis rijden op de meeste lijnen de bussen in de spitsuren twee keer per uur en daarbuiten één keer per uur (op enkele lijnen rijden de bussen ook in de spitsuren één keer per uur). Plan voor vertrek je reis in de planner of met behulp van de dienstregeling tabel op deze site.
Sinds 8 maart rijdt ook buurtbus 506 Wilsum - Kampen - Hattem weer volgens dienstregeling.

Valleilijn

Vanaf 28 februari rijden de treinen op de Valleilijn Amersfoort - Ede-Wageningen weer volgens de normale dienstregeling.

Er rijdt dan de hele week twee maal per uur een trein tussen Amersfoort en Ede-Wageningen v.v. Op maandag t/m vrijdag tot ca. 20.00 uur en op zaterdag tussen ca. 09.00-17.00 uur rijdt er dan vier maal per uur een trein tussen Amersfoort en Barneveld Zuid v.v.

EBS

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van EBS.

 EBS - Stap in, het nieuwe reizen met de bus

GVB - Amsterdam

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van GVB.

HTM - Den Haag

Bus en tram van HTM blijven ook na invoering van de avondklok rijden voor reizigers met vitale beroepen en anderen die er noodzakelijk gebruik van moeten maken. Vooralsnog leidt de avondklok tot een minimale aanpassing van de dienstregeling. In het algemeen geldt dat onze bussen na 20.00 uur 2x per uur rijden en alle trams 3x per uur. Deze wijziging in de dienstregeling gaat in op maandag 25 januari 2021.

Keolis - Syntus

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Keolis.

Nederlandse Spoorwegen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geldt bij het reizen met het openbaar vervoer een aantal regels. Zo is het dragen van een mondkapje verplicht in de trein, op het perron en in het station.

Meer inzicht verwachte drukte door nieuwe aanmeldservice

Reizigers kunnen vanaf 11 november hun treinreis vooraf aanmelden via de Treinwijzer. Door je reis aan te melden krijg je meer inzicht in de verwachte drukte in de trein en krijg je een seintje als de trein drukker lijkt te worden of uitvalt. Zo helpt NS, in een tijd waarin het reisgedrag sterk veranderd is, reizigers die het lastig vinden om drukte in te schatten. Zo kunnen ze bepalen welke trein ze het beste kunnen nemen. De aanmeldservice is te vinden in de NS-app. 

Qbuzz - Drechtsteden - Molenlanden - Gorinchem

Kijk voor de meest actuele situatie rondom de maatregelen naar aanleiding van corona op de site van Qbuzz DMG.

Qbuzz - Groningen en Drenthe

Qbuzz rijdt in Groningen en Drenthe de normale dienstregeling. Met uitzondering van de nachtbussen die tot nader order helemaal niet rijden. 

RET - Rotterdam

 • De BOB-bus en weekendmetro rijden niet.
 • Alle buurtbussen rijden. Alleen rijdt buslijn 609 op de zaterdagen tot nader order niet. Buslijn 668 rijdt op weekdagen weer de dienstregeling vanaf 1 maart.
 • De STOPenGO buslijnen 526, 557, 567 en 574 rijden de reguliere dienstregeling

U-OV - Utrecht

Op dit moment rijdt U-OV in de avonduren een aangepaste dienstregeling op een aantal lijnen. 

Nachtnet U-OV

Het nachtnet van U-OV rijdt normaal gesproken op vrijdag- en zaterdagnacht vanuit Utrecht naar naastgelegen bestemmingen. Deze nachtlijnen hebben als voornaamste doel om mensen vanuit de uitgaansgelegenheden naar huis te rijden. Daarom zullen de nachtbussen van U-OV tot nader order niet rijden. Dat betekent dat de laatste bussen vanuit deze steden rond 01.00 uur vertrekken. 

Algemene maatregelen

Dragen mondkapje

Het dragen van een niet medisch mondkapje is verplicht tijdens het reizen met het openbaar vervoer voor iedereen vanaf 13 en ouder. Het dragen van een mondkapje gemaakt van een sok of sjaal is niet voldoende. Reis je dezelfde dag terug, zorg dan dat je voor de terugreis een extra (nieuw of gewassen) mondkapje bij je hebt.

Per 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in publieke binnenruimtes waaronder in de stationshal voor trein, bus, tram en metro. Houd het mondkapje op het perron op als je geen 1,5 meter afstand kan houden. Voor een snelle in- en uitstap is het raadzaam om tijdig het mondkapje op te zetten wanneer je gaat reizen met het OV.

Eten en drinken is onderweg in een aantal gevallen beperkt toegestaan maar probeer dit te beperken om het mondkapje zo min mogelijk af en op te zetten. Volg tijdens de reis de instructies op die zichtbaar zijn in de voertuigen en worden aangegeven door het personeel. 

Zit- en staanplaatsen

In de bus, trein, tram, metro, veerpont en waterbus zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar voor de reizigers (let op: in de bussen zijn dat voorlopig de zitplaatsen ‘achter het kettinkje’ bij de buschauffeur). Ook kunnen de aangewezen staanplaatsen per 1 juli worden gebruikt volgens de geldende norm. Maak zoveel mogelijk gebruik van de zitplaatsen en geef elkaar de ruimte, ook als je moet staan.

Fiets in de trein

Ook de fiets mag weer mee vanaf 1 juli. Hiervoor gelden de richtlijnen van de vervoerders, deze kunnen (net als vóór corona) regionaal verschillen. Check dus vooraf bij de vervoerder(s) hoe het geregeld is. Ditzelfde geldt voor de verkoop van actuele reis- en kortingsproducten.

Oproep

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Daarom geldt nog steeds:

 1. Draag een mondkapje: in alle voertuigen is dat verplicht. Ook op perrons en bij haltes is het dragen van een mondkapje verplicht;
 2. Reis alleen als het echt nodig is;
 3. Reis niet als je verkoudheidsklachten hebt;
 4. Geef elkaar de ruimte

De voordeuren gaan weer open

Bij een groot aantal vervoerders zijn de meeste bussen en trams inmiddels voorzien van schermen bij de chauffeurscabine. Dankzij deze maatregelen kunnen de voordeuren weer open. Dit betekent dat je weer voorin in kunt stappen en inchecken. 

Nu de voordeuren weer opengaan, willen de vervoerders zoveel mogelijk eenrichtingsverkeer creëren in de bus. Daarom willen we je vragen om voorin in te stappen en bij de midden- of achterdeur uit te stappen. Zo houden we het OV veilig. 

In overige gevallen vragen we je nog steeds om bij de achterdeur in te stappen en in te checken. Achterin instappen betekent dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is dan wel de bedoeling dat je een geldig vervoerbewijs op zak hebt. Reis daarom zoveel mogelijk met de OV-chipkaart of reis met een e-ticket.

Kaartcontrole

Om zoveel mogelijk hand-hand contact te voorkomen zal tijdens controles aan reizigers gevraagd worden om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro’s en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen.

Reizigers blijven zelf verantwoordelijk voor het in- en uitchecken tijdens de reis. Deze maatregel geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland.

Over de grens

Duitsland

In Duitsland geldt de zgn. Mund-Nasen-Schutz verplichting. Dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar die gebruik maakt van het OV (in bussen/treinen en op haltes/perrons/stations) een mondkapje moet dragen.

België

In België geldt de verplichting om neus- en mondbescherming te dragen voor personen ouder dan 12 jaar. Dit geldt ook in het OV.

OV-NL

De OV-bedrijven trekken samen met de branchevereniging OV-NL op. Als het gaat om maatregelen wordt de lijn van de overheid en het RIVM gevolgd. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt. Lees het laatste nieuws op de website van OV-NL.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 /min. max. €18)