Extra

Huisdieren en OV

Hond op schoot, kat in de mand?

Hoe zit dat nu precies? Je huisdier meenemen in het OV, kost dat iets? Over het algemeen gelden bij alle OV-bedrijven dezelfde regels. We hebben de informatie hierover voor je op een rij gezet.

Huisdieren bij NS

Huisdieren mogen geen zitplaats innemen. En kleine huisdieren reizen gratis mits ze:

  • in een draagbare tas of een kooi zitten;
  • ze klein zijn en op schoot worden gehouden;

Assistentiehonden

Een als dusdanig herkenbare assistentiehond (al dan niet in opleiding) reist ook gratis mee, mits voorzien van een tuigje, dekje of beugel met logo van een hulphondorganisatie. In dit geval heb je geen Dagkaart hond nodig.

Dagkaart hond

Voor huisdieren die niet aan deze voorwaarden voldoen, moet worden betaald. Hiervoor is de Dagkaart Hond. Deze is voor € 3,10 te koop bij de NS Service-balies, NS-servicepunten en de NS-kaartautomaten.

Huisdieren in stadsvervoergebieden

In stadsvervoergebieden waar met een sterabonnement mag worden gereisd, mag de hond ook op een sterabonnement reizen.

Huisdieren in de Intercity direct

Huisdieren mogen in de Intercity direct gratis mee in een draagbare kooi, tas of mand. Voor dieren die niet 'verpakt' zijn, geldt het reguliere NS tarief 'Dagkaart Hond', geldig in zowel 1e als de 2e klas en alleen verkrijgbaar bij de NS verkoopkanalen, zowel in papieren als OV-chipkaart variant. Blindengeleidehonden zijn gratis. Dieren mogen geen zitplaats innemen.

Hond wacht op de trein

Stad- en streekvervoer

Kleine honden en andere kleine huisdieren die in een tas "verpakt" zijn of op schoot zitten, of kort zijn aangelijnd mogen gratis meereizen.

Geleidehond of assistenthonden

Blindengeleidehonden (al dan niet in opleiding) die visueel gehandicapte reizigers vergezellen reizen altijd gratis. Assistenthonden (al dan niet in opleiding) die als zodanig herkent worden reizen ook gratis. Uiteraard moet de persoon zelf een geldig vervoerbewijs hebben.

Flixbus

Om veiligheidsredenen mogen er geen huisdieren met de bussen van Flixbus worden vervoerd. Met uitzondering van hulphonden die een passagier met een handicap begeleiden en dit vermeld wordt in een officiële medische verklaring of een certificaat. Dit vervoer is gratis, maar moet telefonisch minimaal 36 uur voor vertrek worden geregistreerd: +49 (0)30 300 137 300*.

* (Lokale gesprekken via het Duitse vaste telefoonnetwerk. De tarieven kunnen verschillen voor gesprekken met mobiele telefoons.)

Bron FAQ Flixbus

Honden aan boord

Waterbus/Aqualiner

Honden die meevaren op de Waterbus of Aqualiner mogen gratis mee. Mits ze kort zijn aangelijnd.

Bron huisregels Waterbus

Rederij Doeksen (naar Terschelling en Vlieland v.v.)

Zowel op de veer- als op de snelboot is je hond van harte welkom en mag hij gratis mee.

Teso (naar Texel v.v.)

Je huisdier mag gratis mee aan boord bij Teso. Tijdens de overtocht dien je je huisdier aangelijnd te houden. Het is toegestaan om het huisdier tijdens de overtocht (onbeheerd) in de auto te laten, mits het huisdier niet uit de auto kan springen of overlast veroorzaakt voor andere passagiers.

Wagenborg (naar Ameland en Schiermonnikoog v.v.)

Vanaf 1 januari 2016 geldt dat je voor je hond een kaartje dient te kopen. Honden moeten op de terreinen en op de veerboten van Wagenborg altijd aangelijnd zijn en mogen geen zitplaats innemen. Dit geldt voor de overtocht naar Ameland en naar Schiermonnikoog.